OPIS KONCEPCJI

 

Teren przeznaczony pod inwestycję to regularna działka o charakterystycznym dużym nachyleniu w stronę zachodnią. Droga dojazdowa znajduje się od strony północno-wschodniej. Na zachód od działki roztacza się przyjemny widok na jezioro.

W odpowiedzi na założenia inwestora zaproponowano budynek złożony z dwóch brył. Dwukondygnacyjna część dzienna zlokalizowana w nawiązującej do lokalnych cech zabudowy bryle z dwuspadowym dachem koresponduje z sąsiednim budynkiem stojąc przy ulicy i utrzymując linię zabudowy. Dwukondygnacyjny salon z dużym przeszkleniem otwiera się na stronę zachodnią w kierunku ogrodu i jeziora. Część nocna, oraz garaż zlokalizoana jest w nowoczesnej bryle z płaskim dachem w głębi działki.

Jedynym mankamentem zaproponowanego układu funkcjonalno-przestrzennego jest fakt, że część dzienna znajduje Się od strony północnej. Parterowy fragment budynku odcina jej dostęp do południowych promieni słonecznych. W związku z tym powstał pomysł przesunięcia brył względem siebie. Taki ruch pozwolił uwolnić elewację salonu od strony południowej i zapewnić dostęp światła południowego, jednocześnie poprawiając swobodę wjazdu do garażu . Istniejące ukształtowanie terenu - duża różnica poziomów i spadek w kierunku zachodnim, powoduje, że część parterowa od Strony podjazdu okazuje się lewitować patrząc od strony ogrodu. Pojawiło się zasadnicze pytanie:

W jaki sposób zapewnić bezpośredni dostęp z części dziennej do ogrodu? Dostęp do ogrodu został zorganizowany w postaci "pomostu". Opuszczenie jednej ze ścian nie tylko połączyło część mieszkalną z ogrodem ale również otworzyło salon od południa,

nazwa DOM JEDNORODZINNY W OSTRÓDZIE

autor DAMIAN FLORCZYKIEWICZ

inwestor PRYWATNY

powierzchnia 410 M2

projekt 2020-2021

realizacja -

 

YY87

A R C H I T E K T U R A

YY87

A R C H I T E K T U R A